Fuj potkan!! / Yuck rat!!

06.02.2010 15:18

Fuj potkan!!

Jen málokdo zajásá nad zvířátkem, které si většinou spojujeme s představou špinavce, který rejdí okolo popelnic a pobývá v kanalizačním potrubí.

Ano, jedná se o krysy, ale ty se chovají spíš pro laboratorní účely než pro radost a obveselení. Trochu jinou, i když pro někoho silnou kávou, jsou chovatelé potkanů.

potkan2.jpg

Díky letitému chovu v zajetí se už potkan přizpůsobil podmínkám a chová se jako každé jiné domácí zvíře

 

Potkan a láska


Tohle zvířátko je totiž blízkým (a větším) příbuzným krys, ale má poněkud odlišné vlastnosti; je inteligentní a hravé. Před potkanem se strachy třást nemusíme. Je to společensky založený hlodavec s hebkou srstí, který je nejspokojenější v těsném kontaktu s majitelem. Proto se neděste, až potkáte člověka s potkanem v rukávu; přirozenou potřebou zvířete je totiž cítit teplo lidského těla. Potkan se rád mazlí, ale současně dává najevo svůj osobitý projev – má rád klid.
Zdravý potkan je čilý a zvědavý, má jasný nezakalený pohled a hladkou, čistou srst. (Apatické zvíře může být nemocné, proto se při koupi raději obrátíme na jiného chovatele). Potkaní mláďata by měla být při odběru stará nejméně čtyři týdny; u mladších zvířat zpravidla dochází ke zdravotním problémům.  Dospělé a polodospělé potkany si můžeme pořídit jakéhokoliv stáří. Vždy se vyplatí navštívit hned veterináře a mládě nechat prohlédnout, zda je zdravé, a současně si nechat určit, jakého je pohlaví. Pořídíme-li si páreček, brzy se totiž dočkáme přírůstku. A ještě podstatná poznámka: děti se s potkanem rychle skamarádí a není důvod jim v tom bránit. Osamělý a zanedbávaný potkan se stává apatickým a zakrátko hyne. Děti by se měly naučit respektovat životní rytmus potkana, nerušit ho během spánku a nepřekrmovat sladkostmi.

 

Co uvážit, než si přinesete potkana


• Potkan není věc, ale živá bytost. Souhlasí všichni členové rodiny s novým přírůstkem do společné domácnosti?
• Pro  jedince alergické na kožešinová zvířata není potkan vhodný.
• Potkani potřebují lidské teplo, proto se rádi tulí, chovají na klíně nebo schovávají v rukávu. Jste ochotni tuto jejich potřebu respektovat?
• Poraďte se se zkušeným chovatelem, jak často potkana krmit, zeptejte se na skladbu jídelníčku.
• Klec musí být prostorná, vzdušná, s možností úkrytu a musí mít v bytě stálé místo.
• Každý den počítejte s časem na krmení, čištění klece a hraní s potkanem.
• Potkan má svůj ustálený životní rytmus. Je aktivní za šera, ve dne naopak spí a špatně snáší, je-li vyrušován.
• Potkani jsou hlodavci (ohlodají vše, na co dosáhnou), proto se občas nevyhnete škodě na zařízení bytu.
• Na potkana si nejlépe zvykne pes. S kočkou, králíkem a křečkem nastanou neřešitelné problémy, proto dobře zvažte, kterému zvířeti dáte přednost.
• Je dobré vědět, že potkani se dožívají poměrně krátkého věku. Budou vám dělat společnost tak dva až tři roky.
• Kdo se bude o potkana starat během vaší dovolené nebo nemoci?

 

potkan3.jpg

Potkan je velmi inteligentní a zvídavý tvor. Každý den ho nechte volně proběhnout, aby se v kleci nenudil

 

 

S kým potkan soupeří


Jakékoli zvíře, které bylo doma dříve než potkan, bude nového člena rodiny považovat za vetřelce, jenž je schopen zničit teplo rodinného krbu. Nejlépe se s příchodem potkana vyrovná pes. Rychle si na sebe zvyknou a pes pochopí, že potkan patří do rodiny. I tak bychom v prvních týdnech neměli nechávat psa a potkana bez dozoru. Soužití potkana s kočkou je sice možné, ale zdaleka ne ideální. Jejich vztah zůstává maximálně v rovině trpěného příměří, které zpravidla poruší kočka, a pak se rozhoří lítý boj. Ostatní hlodavci jako myšky, křečci nebo králíci se s potkany nesnášejí, protože brání své teritorium, a dochází tak ke zbytečným potyčkám. Lákavou kořistí pro potkana jsou ptáci (i v klecích), které má v úmyslu ulovit. Zrovna tak rybičky v akváriu nejsou v bezpečí, potkani jsou totiž zdatní „rybáři“.

Zdroj: svet-bydleni.cz

Zpět

Vyhledávání

Celý obsah je chráněn dle autorského zákona a jakékoli použití bez svolení majitele a provozovatele může být v rozporu s tímto zákonem.